Wednesday, January 20, 2010

Catatan- catan Suri

Hidup kita sudah ringkas dan mudah!

Membasuh membilas tidak perlu ke kali atau perigi
Tidak lagi mengadap tungku menghembus bara api
Atau membakar arang di dalam tembaga yang mencabar upaya.

Tapi kita masih menghela lelah!

Pakaian dari mesin pencuci ke ampaian
Pengering elektrik....hmm...
mewah matahari mengggaring di bumi tropika
Tapi waktu menyidai tinggal sejemput!

Nasi ditanak secara automatik
Ayam dan sayur, juadah siap-sedia yang terhidang
Rentak waktu yang pantas, kita pun letih
Lalu tidak mungkin cerewet dan pemilih.


Denting sudu dan mangkuk berlaga di sinki
sebentar lagi pakaian dilipat rapi
menuju almari
atau menyerah pada haba panas
menyingkir kedutan merapi penampilan
segak pemakainya, lelahnya siapa menanggung!

Oh setiap ruang habuk bertandang
Lekas, hidupkan penyedut, tolak ke sana ke mari
Bukankah baik jika ditekan punat ia bergerak sendiri!
Mungkinlah aku melayani hati,
membancuh warna, mencatat puisi
melontar raung diam yang terbenam!


"Hei! Naughty! Ayuh ke tepi!"

13 comments:

aintsuperwoman said...

kak eta, love this entry! All the paintings, so cantik!

Rositah Ibrahim said...

Hi hi hi... tu entry masa tak ada ide gak tu...

acciaccatura said...

Oh yes Ita, I love this one too. Tekan punat punya pasal, i quit my job. I love being a housewife!!!

pakngah said...

Senang memang senang..yg susahnya nk ngadap TNB ekeke..?

Rositah Ibrahim said...

Apasal nak ngadap TNB lak??? Kita punya bill kan Pak Ngah tolong setel....

gemagong said...

suka painting yang akhir sekali 'life 'tu ...sok kalau buat pameran letak kucing tu sekali...cantik...

boleh court marmoth tak...he2

Rositah Ibrahim said...

Tawaran hebat! Court mammoth with no 'flower'.. he he!

roslaini saad said...

Sebenarnya Eta ada banyak kelebihan....melukis, membuat painting..berpuisi, buat cake...anak yang cantik-cantik....ehhh apa lagi yang saya tak tahu...???

Rositah Ibrahim said...

Ude, yang sebenarnya sejemput-sejemput je... Tapi Alhamdulillah.

MARSLI N.O said...

Saya suka melihatnya. Dengan hati dan berlapang dada.

MARSLI N.O

Rositah Ibrahim said...

Marsli,terima kasih.

Ilham, Junaidah & Shahida said...

e'eeehhhh...yg mana 1 tu? ilam da x ingt nama.. jelita? koda? da besar..

Rositah Ibrahim said...

Notty yang naughty!Empat-empat dah kerap menghilang sejak AB mengandung. Umi risau. Kucing kita dah terlalu banyak. Umi tak larat...