Sunday, April 1, 2012

Dari Warna ke Dapur....


Melihat-lihat balang di dapur, ada kisaran nestum bergula, baki saduran nestum gulung. Di dalam balang yang lain ada biskut marie yang hampir lemau. Di dalam fridge ada badam, dan cream cheese yang tinggal separuh. Di dalam freezer ada fresh cream.

Kalau dibiarkan, bahan-bahan yang ada ini akan rosak. Sayangnya. Kebetulan ada buah strawberi dan dadih strawberi. Lalu saya mengubah-suai resipi yang biasa. Biskut marie dan badam saya bakar seketika, kemudian dikisar halus, bersama-sama nestum. Oleh kerana nestum yang ada ini sudah bergula, saya kurangkan sukatannya. Akhirnya dibaur ke dalam mentega yang dicairkan, lalu ditekan-tekan ke dalam acuan sebagai bahan kulit kek keju.


Lapisan kek kejunya saya guna resipi kek keju bakar yang biasa, tetapi diambil sedikit untuk dicampur dengan dadih strawberi, dan dicampur bersama agar-agar yang masih hangat. Adunan ini dituang ke atas lapisan kek keju yang sudah dibakar.

Hmm....nampaknya azam untuk menyambung catan yang saya kerjakan semalam tidak menjadi!

1 comment:

aznimatisa said...

assalamualaikum kak eta,

alahai...jelita ayunya resepi ni, terima kasih ))) will try!