Monday, June 25, 2012

Gila kerja?

Pada lima enam tahun terawal dalam kerjaya saya, saya sering persoalkan diri -apakah saya benar-benar meminati bidang perguruan.....

Saranan arwah ayah agar saya mengambil bidang perguruan, awalnya saya tolak. Waktu itu berkobar-kobar hendak melukis dan menulis! Tetapi saya sebenarnya mengajar juga - kelas lukisan untuk kanak-kanak. Seronok, lalu akhirnya saya memohon kursus perguruan seni. Alhamdulillah, ada rezeki. Permohonan pertama kali terus diterima (ada kawan memberi amaran, permohonan kali kedua  atau  ketiga saja yang akan diluluskan!)

Barulah arwah ayah membuka cerita....dulu diapun ditawarkan untuk menjadi guru tetapi menolak. Ayah ditawarkan menjadi guru setelah membantu/menemani guru besar berkempen agar anak lelaki yang sudah besar dihantarkan ke sekolah. Ayah sendiri waktu itu sudahpun bersekolah. Satu kampung marahkan ayah! Orang tua di kampung mahukan anak lelaki mereka membantu kerja-kerja di bendang atau ke laut menangkap ikan, bukan ke sekolah!

Saya mengagumi arwah ayah kerana kerja kuatnya. Saya mendapat tahu dia berhenti sekolah untuk bekerja setelah saudara pupunya melanjutkan pelajaran ke England. Ayah dibela oleh ibu saudaranya, maka dia rasa bertanggung jawab untuk menyara keluarga ibu saudaranya pula. Zaman itu berapa keratlah anak Melayu daripada keluarga miskin melanjutkan pelajaran, ke luar negara pula.

Ayah tidak pernah menceritakan sejarah kesusahannya. Saya mendapat tahu kisah lampau itu dengan mencantumkan cerita daripada pelbagai sumber, arwah ibu, nenek, bapa saudara...bagai menyelesaikan jig-saw puzzle. Cerita-cerita yang disampaikan secara tidak langsung, barangkali untuk menyedarkan kami agar tidak terlena dengan kehidupan selesa yang kami nikmati.

Cerita arwah emak, bab kerja ayah tidak pernah main-main. Dia pekerja tekun, tegas, dan begitu disayangi pegawai atasannya. Membawa balik kerja ke rumah adalah perkara biasa. Hasil dedikasinya adalah pingat taat yang diterimanya (merasalah emak saya memasuki istana!).

Kegemaran ayah adalah membaca. Ayah memiliki koleksi buku yang banyak, sayangnya hilang sewaktu berpindah rumah. Yang saya ingat, ayah kalau membaca begitu asyik dan tidak boleh diganggu. Selain itu dia adalah ahli sukan. Kegemarannya badminton, dan dia memiliki sejumlah reket badminton yang bermutu tinggi, yang kami anak-anaknya boleh guna. Namun abang-abang saya yang bermain badminton sering berpesan agar jangan diusik reket kegemaran ayah (Sebagai anak yang 'self-declared daddy's favourite daughter', saya cuba menguji amaran abang dengan bermain badminton menggunakan reket tersebut - ya! Saya kena marah!).

Ahh!!! Berlarut-larut pula dengan kisah peribadi! Sebenarnya inilah cebisan kisah yang saya akan ingat apabila semangat kerja menurun oleh keletihan. Saya mahu mengambil semangat kerja keras ayah - tekun bekerja, tekun membaca, tekun bersukan.

Persoalan yang mendera saya pada awal kerjaya dulu sebenarnya tidak mengganggu saya lagi. Tetapi saya tiba pula pada suatu peringkat yang lebih mencabar - saya mempersoal diri apakah saya sudah melakukan yang sebaiknya. Dan mampukah saya untuk terus bekerja dengan ketekunan seperti yang ayah miliki.....


No comments: