Monday, December 16, 2013

Kepulangan

Saya membuka FB lewat petang dan rupa-rupanya terlewat 10 jam menerima berita bahawa guru yang disayangi ramai murid, telah berpulang. Ralat sekali kerana pada detik terakhirnya beliau rupa-rupanya berada di rumah anaknya yang hanya berjarak 20 minit berkereta daripada rumah saya. Ralat juga kerana sejak tahun lepas, saya dan dua, tiga orang rakan, menyebut-nyebut dan berkira-kira hendak menziarahi beliau yang tinggal dengan anaknya di Ampang. Saya teringin sekali menghadiahi antologi saya padanya. Demikianlah, waktu tidak menunggu.

Beliau Mr Mehboob Mahyidin, yang kami panggil Sir Bob, adalah guru Bahasa Inggeris darjah enam. Keperibadiannya meninggalkan bekas di hati murid-muridnya. Secara peribadi, saya terkesan kerana dia pernah memuji pantun yang saya karangi. Waktu itu saya berada dalam darjah lima - belum belajar dengannya, dan tidak sabar untuk segera ke darjah enam kerana ramai rakan senior yang memuji-muji beliau sebagai guru yang baik. Sebagai guru kelas saya setahun kemudiannya, beliau jugalah yang sering memilih lukisan saya untuk ditampal pada papan kenyataan kelas. 

Ajal, maut, jodoh, pertemuan - di tangan Yang Maha Esa. JanjiNya yang pasti, sesaat tidak menanti. Al Fatihah untuk pendidik sejati.

No comments: